gomad.blogg.se

Magisk kväll i Cph
 

Klockan är 22:40. Det har gått 24 timmar sedan jag satt i ett av mitt livs mest upprymda tillfällen. En individ av åtta kring ett bord på Restaurang Noma i Cph. Jag kan angripa denna upplevelse ur så många vinklar och vrår, kan hitta argument för och emot, peta i trivialiteter och påpeka godheter. Men nej, kommer inte göra det för det handlar om upplevelsen. Andhjärnan, fasanbröst med caviar, vinge av and, ugnsbakad tunga till trots så var det upplevelsen. Jag har aldrig ätit mer spännande mat i mitt liv men å andra sidan inte heller upplevt den servicen. Tack för soffan och kaffet Ola. När man kommer till en punkt där man tycker allt är proffsigt och man själv bara sitter som statist är underbar. Jag sitter nu om skriver av världens bästa restauranger, vem är jag som fick möjligheten att komma in från kylan och sitta i finrummet. En ensam själ med drömmar om att ge människor mat och upplevelse. Tillbaka vid bordet och dess gemenskap, denna omaka 8 enighet från när och fjärran. Vi är alla här med en förhoppning om att komma hem lyckligare. Tack för soffan och kaffet Ola. Vi sitter där i detta väloljade maskineri och bara njuter. Den australiensiska dialekten på servitören blandas gott med barnfamiljen vid bordet bakom och fasanen jag har på tallriken. Dessa komponenter får mig att undra var i världen jag är.  

 

                       

Bamsekram till herren som efter matteatern gav oss rundtur bakom kulisserna på detta etablissemang. Gav oss chansen att få en inblick i logen och det ostädade. Men det var inte så. Lika stor perfektion som erbjuds ut mot gästen lika stor perfektion har man bakom kulisserna. Man ger den anställde en chans att bli med produkten, du ska inte vara del i helheten du ska utgöra helheten oavsett vad du jobbar med. Min filosofi är att vi är alla lika och bidrar med det vi kan; hierarki och översittare är för mig idioti. Försök men jag kommer skratta åt inte med er.

Summa summarum så är det med stor glädje och mkt minnen jag i natt går till sömn. Kommer drömma om maten men även lokalen.  Stilen faller ju mig i smaken med naturmaterial; stilrent och kliniskt men ändå ombonat. Mys med stenar, träd och djur toppat med skog, hav och natur. Tack för soffan och kaffet Ola.  Denna natt så får Filippa tillbaka sitt täcke, Ola sin soffa och taxichauffören är förhoppningsvis tillbaka i Cph. En lite Christmans Carol på er allihop